Soorten Leder

 

Ga bij de aankoop van een lederen salon niet over één nacht ijs, weet daarom wat u koopt!

Waarom kost het ene lederen salon een veelvoud van het andere?  Het is toch allemaal leder. En daar maken velen de fout! Leder is niet altijd wat je ziet. Informeer jezelf daarom grondig bij uw aankoop!

Leder is een prachtig product dat duurzaam is, stijl heeft en gemakkelijk in onderhoud is.  Leder geeft warmte, ademt en toont de ongekunstelde schoonheid van de natuur.  Alhoewel voor meubelleder de mooiste huiden worden gebruikt, kan het voorkomen dat u littekens van insectenbeten, schrammen, hoornstoten, … in uw zitmeubel terugvindt. Lichaamskenmerken als een grove poriënstructuur of nekrimpels kunnen eveneens nog terug te vinden zijn.  Deze schoonheidsfoutjes verminderen de gebruiksduur niet en geven vaak een specifiek karakter aan het leder.  Vrijwel alle lederen zitmeubelen worden met rundleder bekleed.  Zetelbedrijf Vanhaverbeke werkt met semi-aniline leder.

Soorten leder

Aniline leder
Van alle ledersoorten voelt puur, onbehandeld aniline leder het soepelst aan. De haarinplant, de huidstructuur, de open poriën, alsook alle kenmerken die het leven en de natuur op de huiden heeft achtergelaten, blijven duidelijk zichtbaar doordat deze ledersoort enkel een anilinepigmentatie (= kleuring) ondergaat. Daarom zullen voor het maken van deze ledersoort enkel zeer mooie huiden gebruikt worden.

Dit leder heeft een optimaal ledergevoel, maar het is wel het meest delicate leder in gebruik en zeer lichtgevoelig.

Semi-aniline leder
Semi-aniline leder wordt voorzien van een licht gepigmenteerde transparante afwerking. Door deze afwerking wordt het extra slijtvast en gemakkelijk schoon te maken. De haarinplant en de huidstructuur blijven hier duidelijk zichtbaar. De poriën staan nog gedeeltelijk open.           

Deze ledersoort is minder gevoelig aan vet, vocht, vuil en licht dan aniline leder.

Afgedekt of gepigmenteerd  leder
Het leder heeft een gepigmenteerde en afdekkende afwerking ondergaan waardoor het natuurlijke nerfbeeld gedeeltelijk of geheel verdwenen is. Alle poriën zijn afgedicht waardoor het leder kouder gaat aanvoelen.

Het typisch lederkarakter, zoals het uiterlijk en het gevoel, gaan voor een groot stuk verloren. De finish van deze en volgende ledersoorten bevatten een ‘weekmaker’, die onder invloed van warmte, zonlicht, … verdwijnt. Dit heeft als gevolg dat het leder zal craqueleren.

Geprint leder                                                                                                                      
Soms is de finish van die aard dat de natuurlijke haarinplant en nerfstructuur nog weinig of niet meer zichtbaar is. Het leder wordt dan bijgeprint. Er wordt dus een kunstnerf aangebracht.

Koud en karakterloos leder

Gecorrigeerd leder
Zwaar beschadigde huiden (littekens, …) worden zo behandeld dat fouten eerst verdoezeld worden om vervolgens deze huiden overvloedig af te dekken en te voorzien van een kunstnerf.

Nog steeds “echt leder” maar waar een goede skai een betere keus kan zijn.

Splitleder
Runderhuiden worden zelden of nooit op hun volledige dikte verwerkt. Daarom worden de huiden tijdens het looiproces op een bepaalde dikte overlangs doorgesneden, waardoor minstens 2 huiden worden bekomen; één sterke huid langs de haarkant (die dan bewerkt wordt tot bovengenoemde leders) en één broze huid langs de vleeskant. Deze weinig sterke huid krijgt dan nog een zwaar dekkende finishlaag en een kunstnerf of coating.

Is nog steeds “echt leder”!

Bycastleder
Afval van leder wordt gelijmd en geperst tot bycastleder. Bycastleder krijgt een zware coating waarbij een kopie wordt gemaakt van nerfleder. De haarinplant van de nerf wordt nagebootst.

Mag nog steeds “echt leder” genoemd worden!